هنرستان فني شهيد بهشتي دزفول

بزرگترين و قديمي ترين مركز آموزش فني آموزش و پرورش در دزفول

پيام مشاور

تبديل روزهاي كسلكننده به شادترين لحظات زندگي

 

نكته هاييبراي تبديل روزهاي كسلكننده به شادترين لحظات زندگي
لبخند زدن ساده، سبب ميشود 43 ماهيچه در صورت شما منبسط و منقبض شوند. در نتيجه فعل و انفعالات مغز تغيير پيدا ميكند و روحيه شادماني و نشاط در شما ايجاد مي‌‌شود
حتما تا به حال برايتان پيش آمده كه از صبح كه از خواب بيدار ميشويد، خيلي پكر و دلتنگ و بيحوصله باشيد. اين روزها واقعا روزهاي وحشتناكي هستند، همه چيز خستهكننده و كسلكننده است و انگار همه چيز عليه شما پيش ميرود. در چنين روزهايي احتمالا شما هم آنطور كه بايد، براي شادي و سرحالي خودتان تلاش نكردهايد. مثلا كوچكترين كار براي تقويت روحيه، لبخندزدن است. آيا شما در چنين حالاتي آن را امتحان كردهايد يا اينكه اصولا معتقديد در اوج خستگي و كسلي، لبخند فايده ندارد و دردي را درمان نميكند؟ براي مقابله با اين روزهاي كسالتآور، توصيه ميكنيم تا مدتي راههاي پيشنهادي ما را امتحان كنيد. مطمئن باشيد ديگر روزهاي كسالتبار و خستهكننده را نخواهيد ديد
1

لبخند بزنيد
در راه رسيدن به محل كار لبخند بزنيد و هركس را كه ميبينيد، بگوييد <صبح به خير> بله، به تمام كساني كه از كنار شما رد ميشوند، لبخند بزنيد و سلام و صبح به خير بگوييد. به اين فكر نكنيد كه مردم به عقل شما شك ميكنند
محققان دانشگاه ميشيگان معتقدند همين لبخند زدن ساده، سبب ميشود 43 ماهيچه در صورت شما منبسط و منقبض شوند. در نتيجه فعل و انفعالات مغز تغيير پيدا ميكند و روحيه شادماني و نشاط در شما ايجاد مي‌‌شود. حتي اگر لبخندتان در ابتدا مصنوعي باشد، به زودي طبيعي ميشود. علاوه بر اين، لبخند مسري است و شما ميتوانيد با يك لبخند ساده، آن را به تمام دوستان و همكاران خود سرايت دهيد و نشاط و روحيه را به آنها هم هديه كنيد

2
زير آفتاب بنشينيد
روزهاي آفتابي، سعي كنيد در آفتاب بنشينيد و استراحت كنيد. نميدانيد نور خورشيد چقدر مفيد و مقوي و انرژيزاست. براي اين كه حوصلهتان سر نرود، ميتوانيد هنگام آفتاب گرفتن، روزنامه يا مجله بخوانيد. از نظرعلمي ثابت شده است حتي در روزهاي سرد زمستاني هم نشستن در آفتاب، بسيار مقوي و مفيد است. پروفسور دان اورن، روانشناس دانشگاه ييل، معتقد است: <حداقل روزي 30 دقيقه نشستن در آفتاب، آرامشو روحيه بالايي به فرد ميدهد و افسردگي و بيحالي را رفع ميكند.> پروفسور اورن همچنين ميگويد: <قرارگرفتن در معرض نور خورشيد، باعث افزايش توليد انتقالدهندههاي پيام عصبي (نوروترنسميترها) از جمله سروتونين در مغز ميشود كه افزايش اين هورمون، باعث بالارفتن سطح شادي و روحيه ميشود.> در زمستان، آفتاب ظهر، بهترين شادماني را براي شما به ارمغان ميآورد ولي در روزهاي گرم تابستان، آفتاب صبحگاهي، شما را به اوج شادابي و نشاط روحي ميبرد.
3
عسل بخوريد
عسل بخوريد، تنها يا با چيزهاي ديگر مثل چاي. دكتر جوديت واريتمن، مدير مركز تحقيقات سلامت ميت Mit ميگويد: كربوهيدراتها سطح سروتونين مغز را افزايش ميدهند و باعث آرامش و خشنودي در فرد ميشوند.
البته تمام كربوهيدراتها اين خاصيت را ندارند، اگر نوعي ماده غذايي كه داراي كربوهيدرات است، چربي داشته باشد، چربي آن، خاصيت كربوهيدرات را خنثي ميكند. بهطور مثال در بستني كه شير و شكر آن حاوي كربوهيدرات است، چربي شير، مانع جذب كربوهيدرات ميشود و تاثير مثبت آن از بين ميرود. همچنين اگر ماده غذايي حاوي كربوهيدرات، پروتئين نيز داشته باشد، اسيد آمينه موجود در پروتئين هم تقويت روحيه شما را به تاخير مياندازد.پس براي اين كه سرور و شادماني در دلتان بار دهد، بهتر است از مواد غذايي داراي كربوهيدرات زياد و چربي و پروتئين كم استفاده كنيد. مواردي مانند قند، شكر، سيبزميني تنوري يا پخته يا حتي يك قاشق عسل مرغوب.
4
يك ليوان پر، آب خنك
هر وقت احساس خستگي و كسلي كرديد، يك ليوان بزرگ آب خنك بنوشيد.
با توجه به اينكه 60 درصد بدن انسان از آب تشكيل شده است و حتي 85 درصد بافت مغز نيز آب است، عجيب نيست كه با كمبود آب در بدن، احساس سرگيجه، سردرد، بيحالي و يبوست به شخص دست دهد.
حداقل روزي 8 ليوان نوشيدني مصرف كنيد. البته همه نوشيدنيها خاصيت آب را ندارند. بهطور مثال، كافئين مدر (ادرارآور) است و با مصرف آن، بدن آب بيشتري از دست ميدهد. بعضي آبميوهها و نوشيدنيها هم كه داراي سديم هستند، ذخيره آب بدن را تا حد بسياري مصرف ميكنند. پس بهترين گزينه براي نوشيدني، همان آب يا آب معدني است.
5
جوراب ضخيم بپوشيد
براي اين كه احساس آرامش دروني كنيد، جورابهاي ضخيم بپوشيد و دستهايتان را دور يك فنجان چاي داغ، حلقه كنيد.
اگر تاكنون به ماساژ درماني رفته باشيد، حتما ديدهايد كه آنها دستها و پاهاي شما را با جوراب و دستكشهاي گرم ميپوشانند. دكتر چارلز رايسيون، مدير كلينيك ايمنيشناسي رفتاري دانشگاه اموري، معتقد است: دست و پاي گرم، رابطه بسيار نزديكي با آرامش و نشاط دروني دارد.
مطالعات و تحقيقاتي كه راجع به كاهش اضطراب در دانشگاه هاروارد انجام شده، نشان ميدهد افراد آرام و بانشاط، دست و پاي گرمي دارند.
خب، همين حالا جورابهاي قديمي و ضخيمتان را كه ته كمد يا چمدان انداختهايد و ديگر دوستشان نداريد، بيرون بياوريد و بپوشيد. اگر در آينه خود را نگاه كنيد، حتما لبخند زيبايي را روي لبانتان ميبينيد.
6
كاكائوي داغ، نوشيدني شاديآور
براي رهايي از كسالت بعدازظهرها، يك ليوان كاكائوي داغ بنوشيد. دكتر آلنهايريش، معتقد است شكلات يك نوع ماده غذايي بسيار مقوي و انرژيزا است، زيرا سرشار است از موادي كه روي فعل و انفعالات مغز تا‡ثير ميگذارند و تقويت روحيه را سبب ميشوند. يكي از مواد موجود در كاكائو، كافئين است كه منبعي غني از انرژي به شمار ميآيد. ماده بعدي، اندورفين است كه درد را تسكين ميدهد. همچنين مواد و دانههاي شبه مخدر موجود در كافئين هم خواص آرامبخشي دارند و احساس سرمستي را به ارمغان ميآورند. اما چنانچه خوردن موادي مانند كاكائو كه كالري بسيار بالايي دارد به هر دليلي برايتان مضر است يا دوستش نداريد، حتي نفس كشيدن در بخاري كه از كاكائوي داغ برميخيزد نيز شما را مسرور و شادمان ميكند. دكتر هايريش ميگويد: استنشاق بوي مطلوب، مانند بوي شكلات، هم در تقويت روحيه موِثر است و هم عطر شور و شوق و مسرت را در وجودتان ميپراكند
7
تلويزيونها خاموش
هر وقت كه ميتوانيد، آخر هفته، يا حتي روزي يك ساعت، تلويزيون را خاموش كنيد و به جاي آن، سرگرميهاي ديگر را امتحان كنيد و با خانواده خوش بگذرانيد. خاموشي تلويزيون براي تمام افراد خانواده مفيد است. تحقيق و بررسيهاي تكميلي در اين باره نشان ميدهد بعد از تماشاي برخي تبليغات و پيامهاي بازرگاني از تلويزيون، بچهها حالت افسردگي و عصبي پيدا ميكنند.
با خاموش كردن تلويزيون، شما وقت بيشتري داريد تا ارزش محبت و زندگي واقعي را درك كنيد و به ديگران نيز هديه دهيد.هرچند وقت يكبار، كنترل تلويزيون را جايي مخفي كنيد تا به همراه تمام افراد خانواده از زندگي لذت ببريد.
8
به يوگا بپردازيد
روي پاهايتان بايستيد. شانهها پايين، انگشتان دست را به هم بند كنيد و دستها را رو به بالا بكشيد. كف دستهايتان رو به سقف باشد. پاها را محكم روي زمين فشار دهيد و در همين حالت 10 مرتبه آرام، نفس عميق بكشيد. يوگا نه تنها روح شما را تسكين ميبخشد، بلكه شادابي و طراوت را نيز به شما ارزاني ميكند.
9
خاطرات شيرين را مرور كنيد
براي انرژي گرفتن و شارژ شدن، روي ميز كارتان يكي از عكسهاي زيبا و به يادماندني خانوادگي كه خاطرات خوشي را برايتان تداعي ميكند، بگذاريد. دكتر جودي وايسر، مدير مركز عكس درماني در ونكوور ميگويد: <خيره شدن به يك عكس، باعث ميشود هوشياري شخص به سمت آن موقعيت زيبا و جذاب حركت كند و احساس هيپنوتيزم به فرد دست دهد و احساس كند در آن فضا و زمان است.
دكتر ديويد كراس، نويسنده كتاب عكس درماني و سلامت روحي هم معتقد است: <ديدن عكسهاي به يادماندني، ناراحتي و افسردگي را از ميان ميبرد و روحيه و نشاط را جايگزين ميكند.> بنابراين تعدادي عكس خانوادگي كه شما را به ياد خاطرات زيبايي اندازد، را انتخاب كنيد و همراه داشته باشيد. يكي را روي ميز كارتان بگذاريد، يكي را در كيف دستي و بقيه را هر جاي ديگري كه فكر ميكنيد احتياج به تقويت روحيه و انرژي داريد.
10
اخمها باز!
هميشه خونگرم، مهربان و خوش خلق باشيد. دوستانه برخورد كردن حتي وقتي عصباني و ناراحت هستيد، لذت از زندگي و احساس خوشبختي را افزايش ميدهد. در اين خصوص مطالعهاي در دانشگاه فارست روي دانشجويان انجام شد و نتيجه اين بود كه هم دانشجويان درونگرا و گوشهگير و هم دانشجويان برونگرا و شاداب، بعد از اين كه با هم صميمي شدند و رفتارشان دوستانه و خونگرم شد، هر دو گروه احساس شادماني و مسرت كردند و هيچكدام ديگر غمگين و ناراحت نبودند.
چگونه از رنج بردن رها شويم


100
فرصت براي تغيير در زندگي
نكات اساسي و خلاصه كتاب به شرح ذيل مي باشد :
1- براي چيزهاي كم اهميت حرص نخوريد
2-با نقص آشتي كنيد
3-اين تصور را كه اشخاص آرام و با اعصاب راحت نمي توانند افرادي فوق العاده موفقي شوند رها كنيد
4-از اثر گلوله برفي انديشه خود آگاه باشيد
5-احساس همدردي خود را گسترش دهيد
6-به خودتان ياد آوري كنيد كه وقتي مي ميريد، " سبد ورودي" تان خالي نخواهد بود
7-به ميان حرف ديگران ندويد و يا حملات آنها را تمام نكنيد
8-كار نيكي براي كسي انجام دهيد- و درباره آن با هيچ كس حرف نزنيد
9-بگذاريد ديگران هم بدرخشند
10-ياد بگيريد كه در لحظه حاضر زندگي كنيد
11-تصوركنيد كه همه جز شما روشن فكر هستند
12-اغلب ܧوقات بگذاريد" حق " با ديگران باشد
13-بيشتر شكيبا باشيد
14- دوره هاي تمرين شكيبايي" را ايجاد كنيد
15-اولين نفر باشيد كه محبت مي كنيد و يا پا پيش مي گذاريد
16-از خودتان بپرسيد" آيا اين مسئله از حالا تا يك سال ديگر اهميت خواهد داشت؟"
17-اين حقيقت را بپذيريد كه زندگي عادلانه نيست
18-بگذاريد حوصله تان سر برود
19-تحمل خود را در برابر فشار روحي كم كنيد
20-هفته اي يكبار يك نامه صميمانه بنويسيد
21-تصور كنيد كه در تشييع جنازه خود شركت داريد
22-پيش خود تكرار كنيد كه " زندگي وضعيت اضطراري نيست"
23-با بخش كـُند مغز خود آزمايش كنيد
24-هر روز لحظه اي را به فكر كسي باشيد كه از او سپاسگزاري كنيد
25-به روي غريبه ها لبخند بزنيد، به درون چشم هاي آنها نگاه كرده و سلام كنيد
26-هر روز مدتي را براي آرامش كنار بگذاريد
27-به اشخاصي كه در زندگي تان هستند به چشم نوزادان كوچك و نيز به چشم سالخوردگان صد ساله نگاه كنيد
28-ابتدا به دنبال درك كردن باشيد
29-شنونده بهتري شويد
30-پيكارهاي خود را عاقلانه انتخاب كنيد
31-از حالت هاي روحي خود آگاه شويد و اجازه ندهيد كه حالت هاي روحي پايين شما را فريب دهند
32-زندگي آزمون است. فقط يك آزمون
33-ستايش و سرزنش مثل هم هستند
34-كارهاي نيك را تصادفي تمرين كنيد
35-آن سوي رفتار را نگاه كنيد
36-بي گناهي را ببينيد
37-مهربان بودن را به حق به جانب بودن ترجيج دهيد
38-امروز به سه نفر بگوييد كه چقدر آنها دوست داريد
39-فروتني را تمرين كنيد
40-وقتي كه شك داريد نوبت كيست كه زباله را بيرون ببرد پا پيش بگذاريد و آن را بيرون ببريد
41-ازعايق بندي بپرهيزيد
42-هر روز لحظه اي را به فكر كسي باشيد كه او را دوست بداريد
43-مردم شناس شويد
44-واقعيت هاي جدا ازهم درك كنيد
45-شيوه هاي كمك خود را گسترش دهيد
هر روز دست كم به يك نفر بگوييد كه چه چيز او را دوست داريد، چه چيزاو را تحسين مي كنيد و به چه چيز او ارج مي نهيد
46-زماني را براي كارهاي دروني خود برنامه ريزي كنيد
47-براي نقاط ضعف خود دليل بياوريد و اين نقاط ضعف از آن شماست
48-به ياد داشته باشيد كه اثر انگشت خدا روي همه چيز هست
49-در برابر ميل به انتقاد كردن مقاومت كنيد
50-پنج موضع سرسخت خود را يادداشت كنيد و ببينيد آيا مي توانيد آنها را ملايم تر كنيد
51-فقط براي تفريح، با انتقادي كه از شما مي شود موافقت كنيد ( سپس ناپديد شدن آن را ببيند)
52-دنبال يافتن ذره اي حقيقت در عقايد ديگران باشيد
53-ليوان را آن گونه ببينيد كه گويي قبلاً شكسته است ( وهمين طور چيزهاي ديگر را)
54-اين جمله را درك كنيد" هرجا كه مي رويد، همانجا هستيد"
55-پيش از سخن گفتن نفس بكشيد
56-وقتي كه حالتان خوب است سپاسگزار و وقتي كه حالتان بد است متين باشيد
57-كمتر با بي پروايي رانندگي كنيد
58-به اعصابتان آرامش بدهيد
59-از طريق پست بچه اي را به فرزندي قبول كنيد
60-حادثه احساساتي خود را به حادثه ملايم تبديل كنيد
61-مقالات و كتاب هايي را بخوانيد كه كاملاً با نقطه نظرهاي شما متفاوت باشند و سعي 62كنيد چيزي ياد بگيريد
63-هر زمان فقط يك كار را انجام دهيد
64-تا ده بشماريد
65-تمرين كنيد تا در " مركز توفان" باشيد
66-با تغييرات در برنامه هايتان انعطاف پذير باشيد
67-به جاي چيزي كه مي خواستيد به چيزي كه داريد فكر كنيد
68-تمرين كنيد كه از افكار منفي خود چشم پوشي كنيد
69-براي يادگيري از دوستان و خانواده تمايل نشان دهيد
70-هر جا هستيد خوشحال باشيد
71-به ياد داشته باشيد همان چيزي خواهيد شد كه بيشتر تمرين مي كنيد
72-ذهن را آرام كنيد
73-با يوگا ادامه دهيد
74-خدمت كردن را جزء لا ينفك زندگي خود بكنيد
75-مساعدتي بكنيد و به عوض آن چيزي نخواهيد و يا انتظار آن را نداشته باشيد
76-به مشكلات خود به چشم آموزگاران بالقوه بينديشيد
77-راحت باشيد كه نمي دانيد
78-كليّت وجودتان را بپذيريد
79-به خودتان كمي استراحت بدهيد
80-از سرزنش ديگران دست برداريد
81-سحرخيز باشيد
82-وقتي كه تلاش مي كنيد مفيد باشيد روي چيزهاي كوچك تكيه كنيد
83-يادتان باشد، يك صد سال پس از اين، همه آدمها جديد هستند
84-خود را سبك كنيد
85-- گياهي را پرورش بدهيد
86-روابط خود را نسبت به مشكلاتتان دگرگون كنيد
87-بار ديگر كه بگو مگو مي كنيد، به جاي آن كه از موضع خود دفاع كنيد، ببينيد مي توانيد اول نقطه نظر طرف ديگر را بفهميد
88-دستارود هدفمند" را دوباره تعريف كنيد
89-به احساسات خود گوش بدهيد ( اين احساسات مي خواهند چيزي را به شما بگويند)
90-اگر كسي توپ را برايتان پرتاب كرد، مجبور نيستيد آن را بگيريد
91-يك نمايش گذاري ديگر
92-زندگي خود را سرشار از عشق كنيد
93-به قدرت افكار خود پي ببريد
94-از اين فكر كه " بيشتر داشتن بهتر است" دست برداريد
95-مداوم از خود بپرسيد " واقعاً چه چيز مهم است؟"
96-به قلب شهودي خود اعتماد كنيد
97-آنچه هست" را پذيرا باشيد
98-در كار ديگران دخالت نكنيد
99-در چيزهاي معمولي به دنبال چيزهاي خارق العاده باشيد
و 100- امروز را چنان زندگي كنيد كه گويي آخرين روز عمرتان است. شايد هم باشد!!!
منبع-كتاب رسا

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

بزرگ ترين مشكل زندگي امروز

 

بزرگ ترين مشكل زندگي امروز
زندگي جديد كه به ياري علم و تكنولوژي ، روزبهروز پيشرفتهتر ميشود و بهدنبال خود ، ابزارهاي جديدي را براي بهتر زيستن در اختيار انسان قرارميدهد ، هر روز قطعههاي پيشرفتهتري از سختافزار زندگي ارائه ميكند و بهطبع ، نرمافزار روان انسان را بهطور مرموزي در معرض آسيب قرارداده است.
در اين مقاله به چند دسته از عوامل استرس زا ي زندگي مدرن اشاره مي كنيم و در آخر چند را هكار براي مقابله با اين عوامل را ارائه مي دهيم:
فضاي زندگي و عاملهاي استرسزا
- انتخاب: انسان، موجودي است مختار و انتخابگر. هر انتخاب او ، يك استرس به همراه خود دارد چراكه انتخاب ، امر ساده و آساني نيست بهويژه در تصميمگيريهاي كلان زندگي همچون شغل، ازدواج و... اگر دقت و توجه كافي و لازم صورتنگيرد ، زندگي فرد در معرض سقوط قرارميگيرد و تبعات رواني ناگواري براي او بههمراه ميآورد.

- مسؤوليتپذيري: پذيرش مسؤوليت، مسألهي مهم ديگري است كه بهطور معمول ، بعد از انتخاب يك موضوع يا پديده بهوجود ميآيد. فردي كه دست به انتخاب ميزند و تعهد چيزي را به گردن ميگيرد ، لازمهاش آن است كه به بهترين شكل، مسؤوليت خود را به انجام برساند. از اينرو ، التزام فرد در امري، اين مهم را ايجاد ميكند كه در همه حال، نسبت به تعهدي كه به گردن گرفته، وفادار بماند.

- رعايت قانونها و اخلاقيات: وقتي انسان ، پا در قلمرو هستي ميگذارد ، خواسته يا ناخواسته ميبايست به پارهاي از قانونها و اخلاقيات پايبند شود و خود را نسبت به آنها، مقيد احساس كند. هر انساني در قلمرو جغرافيايي خاص مانند ده ، شهر ، استان ، كشور و... قرارگرفته كه شرايط خاص خود را داراست و رفتار ويژهاي را از جانب فرد ميطلبد. با اينهمه براي اينكه مورد نفرت و طرد اجتماع قرارنگيرد و بتواند يك زندگي آرام را سپري كند ، مقدمهاش پايبندي و عمل به اين دستورها است.

- تنهايي: استرس تنهايي، دوگونهي متفاوت است. يكي « تنهايي فيزيكي » و ديگري « تنهايي فلسفي »در تنهايي فيزيكي، دلهرهاي كه انسان را فراميگيرد ، نبود اطرافيان در كنار اوست. فردِ تنها از نبود .ديگران در كنار خود رنج ميبرد. نمونهي اين مهم ، افتادن در يك زندان تكسلولي يا خانهي سالمندان و يا از دستدادن خانواده و عزيزان است.
   « تنهايي فلسفي » زماني است كه انسان در ميان جمع است اما حس تنهايي ، او را عذاب ميدهد. در اين نوع تنهايي، فرد ممكن است در بين چندين نفر باشد اما حس تنهايي و دلهره ، او را رها نكند. دليلهاي اين امر را ميتوان عدم درك و فهم فرد از جانب ديگران و عدم سنخيت فكري و رواني او با ديگران دانست.

« تنهايي فيزيكي» از آنجا كه قابل درمان است و با برگشت فرد به جمع ، مشكل برطرف ميشود ، مقطعي، كوتاهمدت و گذراست اما « تنهايي فلسفي»، از آن نوع تنهاييهايي است كه قابل درمان نيست.
زندگي جديد كه به ياري علم و تكنولوژي ،روزبهروز پيشرفتهتر ميشود و بهدنبال خود ، ابزارهاي جديدي را براي بهتر زيستن در اختيار انسان قرارميدهد ، هر روز قطعههاي پيشرفتهتري از سختافزار زندگي ارائه ميكند و بهطبع ، نرمافزار روان انسان را بهطور مرموزي در معرض آسيب قرارداده است.
- غم غربت: غم غربت دو نوع ميباشد ، يكي مربوط به رابطهي فيزيكي و ارتباط بشري است و ديگري، رابطهي بين انسان و خدا است. افرادي كه در كشوري ديگر بهسر ميبرند و از خانواده و عزيزان خود دور افتادهاند ، همواره باري از دلهره را با خود حمل ميكنند. روي ديگر اين مسأله از حس فلسفي و احساسهاي معنوي انسان ريشه ميگيرد و آن دورشدن از اصل خود و افتادن در لابهلاي فشارهاي زندگي ماشيني و دور ماندن از اصل انساني و طبيعي ميباشد.

- شكست: بيشتر استرسهاي دروني، از آرمانها و آرزوهاي بلندي منشأ ميگيرند كه فرد براي خود ، پردازش ذهني كرده اما رسيدن به آنها، خارج از طاقت اوست بهگونهاي كه گاهي ممكن است چنان دور و دستنيافتني باشند كه فرد را در وضعيت پرتنش قراردهند و از اينكه فرد نتواند به ايدهآل خود برسد و همچون فردي شايسته و موفق در بين اطرافيان ظاهر شود ، اضطرابي دائمي را تجربه ميكند.

- جنگ: در طول تاريخ ، جنگ، يكي از عاملهاي فرسايشدهندهي روان بشري بوده است. هرگاه كه در جايي از كرهي خاكي، جنگي صورت گرفته، ناگزير، روان تمام بشريت از آن جريحهدار شده و نوعي پريشاني را حتي در دل بيرحمترين افراد ايجاد كرده است.

- خشونت رفتاري: يكي از عمده عاملهاي استرسزا در عرصهي اجتماعي، اقدام به انجام رفتارهاي خشن و آزاردهنده است. ما در لابهلاي رفتارهاي روزمره و در موقعيتهاي مختلف مانند صف مترو ، اتوبوس و... خشونت را بهطور عيني، حس و لمس كرده و با آن دستوپنجه نرم ميكنيم.

- فقر: از ميان استرسزاهاي زندگي جديد كه تاكنون شرح آن رفت، فقر، نداري و مشكلهاي مادي همچون ديگر عاملها، انسان را متأثر ميسازد. استرس فقر به دو شكل ظهور و بروز ميكند يا فرد را مردمگريز و انزواطلب ميكند و يا برعكس، اجتماعي، لافزن و خودنما ميسازد بهگونهاي كه فرد وادار ميشود براي سرپوش گذاشتن بر نارساييها و محروميتهايش يا هميشه خود را از ديد ديگران، پنهان ساخته و تعامل اجتماعي خود را بهحد صفر برساند و يا با بهكارگيري مكانيزم دفاعيِ « واكنش وارونه » ، از خود تعريف و تمجيد كند و با بزرگنمايي و ظاهرسازي، خود را آرامش دهد.

- اعتياد: اعتياد بهعنوان آزاردهندهترين استرس زندگي مدرن، موجب جريحهدار شدن روح جمعي شده است. اعتياد ، تنها نابودي يك فرد نيست بلكه از نزديكترين اطرافيان تا دورترين را در وحشت فروميبرد. رفتارها و كنشو واكنشهاي فرد معتاد، باري از استرس به جامعه القا ميكند.

راههاي مقابله با عاملهاي استرسزا
فشاررواني يا استرس، بزرگترين اختلال عصر امروز است و اگر گفته شود راه مقابلهي كلاسيكي و آزمايشگاهي براي آن وجود ندارد ، حرفي به گزاف گفته نشده است چراكه اين امر به شكل يك اپيدمي، عينيت و عموميت يافته و همهروزه، گسترهي آن فراختر شده و بر تعداد قربانيان افزوده ميشود. اينك ما به شرح سه راهِ كليدي براي مقابله با استرس كه گمان ميرود نتيجهبخش باشد ، ميپردازيم:
1- معنويت : در آن هنگام كه خداوند ، انسان را آفريد و او را اشرف مخلوقات نامگذاري كرد ، اعتقاد به يك موجود فرازميني و متافيزيكي را در نهاد او به وديعت گذاشت تا در تنگناها و گرفتاريها با ياد او به آرامش برسد. از اينرو ، اعتقاد به يك وجود برتر(خدا) و اميد به ياريرساني او ، ميزان استرسهاي زندگي را بهنحو چشمگيري كاهش ميدهد.

2- تقويت اعتمادبهنفس : بدون شك ، هستهي مركزي شخصيت و ثروت رواني و اجتماعي هر انساني، توان ابراز و اظهار وجود اوست. اگر انسان، گوهر اعتمادبهنفس را بهطور مطلوب در خود تقويت كند ، نهتنها او را در برابر تنشهاي احتمالي بيمه ميكند بلكه كوهي از استرس و فشارهاي وارده از محيط و اجتماع نيز نخواهند توانست او را متأثر كنند.

3- ورزش : تأثير تمرينها و فعاليتهاي جسماني در پيشگيري و كاهش استرس، فوقالعاده است. ورزش به آدمي كمك ميكند كه جسمي سالم و رواني شاداب داشته باشد و كارهاي روزانهي خود را با انرژي بيشتري به انجام برساند. همچنان كه بزرگان گفتهاند «عقل سالم در بدن سالم است.» فردي كه داراي تني معيوب و فرتوت باشد ، نميتواند بهعنوان يك فرد متعادل و مثبت در عرصهي اجتماعي ، ظهور كند.

منبع : مجله شادكامي

 

 


گزارش تخلف
بعدی